Op 6 januari 2004, Driekoningendag of ook wel Epifanie
genaamd, eet men traditioneel een stukje Driekoningengebak.

Epifanie komt van het Grieks ‘epiphaino’ en betekent
‘verschijnen’. Het is een christelijk religieus feest met heidense wortels. Men
vierde hier immers de overwinning van het licht op de duisternis van de lange
sombere decemberdagen. De boon in het gebak symboliseerde de wedergeboorte en
de rijke oogst van de volgende zomer. Wie de boon vond in zijn stukje gebak,
mocht die dag koning zijn.

In de religieuze optiek herdenkt men nog steeds de
openbaring van Jezus Christus aan de drie koningen Melchior, Balthazar en
Caspar twaalf dagen na zijn geboorte. Deze drie koningen, die ook vaak als
Magiërs worden omschreven, kwamen uit het Oosten en een goddelijke ster toonde
hun de weg.

Ze brachten mirre, wierook en goud mee als geschenken. De
mirre, een boomhars gebruikt om doden te balsemen, symboliseerde het
toekomstige lijden en sterven van Christus. De wierook, enkel gebruikt tijdens
religieuze ceremoniën, stond voor de goddelijkheid van de zoon van God. Het
goud verwees naar Jezus als de Koning der Koningen.

Driekoningendag betekent het einde van de Kerstperiode.

Het is nog steeds gebruikelijk een gebak bestaande uit
bladerdeeg, gevuld met frangipane waarin een boon verborgen zit, in één deel
meer te snijden dan er genodigden zijn. Dat ene deel is het ‘armendeel’ of het
deel van de Maagd, aan te bieden aan een vreemdeling. Wie de boon vindt, is die
dag koning of koningin en mag een wens doen.

Het is verder uitgegroeid tot een kinderfeest waarbij
kinderen zich verkleden als koningen, zingend van deur tot deur gaan en in ruil
snoepgoed, kleingeld en fruit krijgen.

In de winkels verkoopt men het gebak met een goudkleurig
kroontje erbij. Doch niets is zo heerlijk als een zelfgemaakt Driekoningengebak
terwijl de kinderen ijverig kroontjes uitknippen.

Laten we aan de slag gaan, onze schort voorbinden en de
koksmuts opzetten…

Driekoningengebak
voor 8 personen

Ingrediënten voor het deeg:


800 gram bladerdeeg (kant-en-klaar te koop
in de winkels, dus 2 rollen bladerdeeg kopen)


1
ei


1
boon of een klein porseleinen beeldje

Ingrediënten voor de frangipane:


4
eigelen


200 gram griessuiker


200 gram amandelpoeder (in de Colruyt vindt
u er massa’s van)


80 gram boter op kamertemperatuur


facultatief:
1 theelepel amandelextract

Werkwijze:

De 2 rollen bladerdeeg op kamertemperatuur laten komen.

Ondertussen maakt u de frangipane. Klop de eigelen en de
suiker tot ze witschuimig worden.

Voeg daar beetje bij beetje het amandelpoeder aan toe en
nadien de boter tot u een dikke, smeuïge en homogene massa krijgt.

U kan daar een theelepel amandelextract aan toevoegen, om de
smaak van de amandelen te versterken.

Leg één rol bladerdeeg in een beboterde taartvorm van
ongeveer 24 cm
of in een niet beboterde siliconentaartvorm.

Klop een ei op en voeg er een snuifje zout aan toe. Neem een
kwast en strijk er het deeg mee in.

Let goed op dat u op minstens 1,5 cm van de randen blijft
want anders kan de andere deeglaag zich niet hechten.

Verdeel nu de frangipane gelijkmatig over het deeg en blijf
terug op 1,5 cm
van de rand. Steek een boon of een klein porseleinen beeldje in de frangipane.

Neem de tweede rol deeg en plaats die op de frangipane. Druk
de randen goed dicht naar beneden met de vingertoppen. Strijk de rest van het
eimengsel op het deeg. Neem een mes en versier het deeg met het mespunt door
elkaar kruisende lijnen te trekken. Maak een paar gaatjes in het deeg.

Zet het gebak gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven
op 240°, verlaag nadien de temperatuur tot 210° en laat nog gedurende 20
minuten verder bakken tot het gebak goed gerezen is en mooi goudbruin.

Haal het Driekoningengebak uit de oven en laat afkoelen.

Ik wens u en uw kinderen een aangename smulavond toe en veel
pret voor wie de boon in zijn stuk gebak vindt!