Fajitas

Heerlijke Mexicaanse Keuken

Terwijl het in onze contreien
stenen uit de grond vriest of een koude, striemende regen de mensen naar binnen
jaagt, schijnt in Mexico de stralende zon op de toeristen die nieuwsgierig de
overblijfselen bezoeken van het ooit zo machtige Incarijk.

Nadien
wil een fris biertje op een terrasje in de schaduw wel smaken. Corona is, denk
ik, het best gekende Mexicaanse bier. Je krijgt het geserveerd zonder glas en
in de hals van de fles steekt een stukje limoen. Iedere rechtgeaarde
vakantieganger kijkt dan trots om zich heen en denkt te weten hoe het moet: hij
duwt het stukje limoen verder in de hals tot het in het bier valt, zet zijn
mond aan de fles en begint te drinken.

Mexicanen
kijken meewarig toe en gniffelen.

De
oorsprong van het stukje limoen én van de fles zijn helemaal anders dan men zou
denken. Vroeger, voor de Mexicaanse keuken populair werd in West-Europa, was
Corona bij uitstek het bier van de armen. Ze zetten hun lippen aan de fles
omdat ze meestal geen glazen bezaten om het bier in uit te gieten. En daar de
capsules van minderwaardige kwaliteit waren, lieten ze na het openen een
roestige rand na. Met een stukje limoen ontsmetten de Mexicanen de rand en
haalden zo ook het roest weg. Ze gooiden het stukje limoen weg en dronken op
elkaars gezondheid…

De
oorsprong van de zeer populaire Fajitas is eveneens te vinden bij de armen: de
koejongens of vaqueros die uit noodzaak harde stukken koeienvlees vol pezen
omtoverden tot een heerlijk gerecht. Dit is in tegenspraak met wat de Texanen
altijd willen doen geloven, nl dat zij aan de basis liggen van de originele
Fajitas.

Er
bestaat nu ook kipfajitas maar dit werd veel later uitgevonden door iemand die
geen rundvlees lustte.

Tegenwoordig
staat de term Fajitas voor gelijk welk gebakken vlees, kip of vegetarische
vleesvervangers die in een tortilla van tarwemeel worden gerold en opgegeten.

Met een
tortilla bedoel ik niet de door iedereen gekende Spaanse dikke eiertortilla’s
maar de platte, dunne koeken gemaakt van tarwe- of maïsmeel en die zoals bij
ons het brood, dagelijks bij de maaltijd worden gegeten.

Hierna
komt een recept voor een gemengde rund- en kipfajitas zoals deze in België en
Frankrijk het meest geliefd is in de restaurants en die u gemakkelijk bij u
thuis kunt klaarmaken.

U neemt
natuurlijk eerst een Margarita of een Tequila sunrise als aperitief terwijl u
tortillachips in een dipsausje doopt, kwestie van in de juiste stemming te
komen…

De
basisbenodigdheden per persoon
:

Wees
gerust: ieder onderdeel wordt apart besproken met de specifieke ingrediënten.


4 tortilla’s met een
doorsnede van 15 cm


100 gram mals rundvlees en 100 gram kippenborstvlees


marinade voor de
Fajitas


6 uiringen, 2 rode en
2 groene paprikaringen


eén handvol
fijngesneden ijsbergsla


2 eetlepels guacamole


2 eetlepels zure room
(of Franse crème fraîche)


2 eetlepels salsa
fresca


eén handvol geraspte
kaas (Zwitserse of Franse emmental)


2 à 3 takjes verse
koriander

1)
Fajitas

Ingrediënten
voor de marinade van het rund- en kippenvlees (4 personen)
:


1 ajuin


4 teentjes knoflook


1 rood chilipepertje


4 takjes verse
koriander


1 theelepel
komijnzaadjes en paprikapoeder


zout en peper


het sap van 1 citroen


een flesje Coronabier


een snuifje suiker

Hak de ajuin, de knoflook, het
chilipepertje en de koriander fijn en vermeng ze in een kom met de
komijnzaadjes, het paprikapoeder, het citroensap, het bier, peper, zout en
suiker.

Het
rund- en kippenvlees snijdt u in fijne reepjes. Leg ze in twee aparte bakjes in
de marinade en laat minstens 2 uur afgedekt in de koelkast staan.

Ondertussen
maakt u het garnituur klaar, dat onontbeerlijk hoort bij het serveren van de
Fajitas:

Op een
groot bord legt u 5 verschillende ingrediënten mooi in een cirkel naast elkaar.

U
voorziet een koffielepeltje bij elk ingrediënt.

·
de zure room

·
de geraspte kaas

·
de ijsbergsla

·
de guacamole

·
de salsa fresca

De
guacamole en de salsa fresca kan u kant-en-klaar kopen maar zijn bijlange niet
zo lekker als wanneer u ze zelf maakt.

Guacamole


1/2 ajuin


2 tomaten


1 groene paprika


1 klein rood chilipepertje


2 takjes verse
koriander


2 grote, rijpe
avocado’s


het sap van 1 citroen


1 eetlepel olijfolie
of maïsolie


zout, peper en een
mespunt suiker

Snipper
de ajuin fijn, ontvel de tomaten, ontdoe ze van de zaadjes en hak ze fijn.
Ontdoe de groene paprika en het chilipepertje eveneens van de zaadjes en hak ze
zeer fijn.

Snijd
de avocado’s door in de lengte, schil ze, haal er de grote pitten uit en prak
ze in een kom fijn met een vork of vermaal ze met een mixer. Voeg onmiddellijk
het sap van de citroen toe om te vermijden dat de avocado’s een bruine kleur
krijgen.

Voeg
alle andere ingrediënten toe en meng ze. Breng op smaak met zout, peper en een
beetje suiker.

Tip: een gedeelte van de guacamole kan u ook gebruiken als
dipsausje bij de tortillachips.

Salsa fresca


1 ajuin


2 knoflookteentjes


4 grote, rijpe
vleestomaten


1 rode en 1 groene
paprika


1 groen chilipepertje


het sap van 1 kleine
citroen


zout en peper

Grill
de rode en groene paprika gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op
180° tot op het vel blazen staan. Laat ze afkoelen en uitlekken. Ontvel ze en
verwijder de zaadjes en de steel. Snijd ze in fijne reepjes.

(U kan
ook een potje reeds gegrilde en ontvelde rode pepers kopen in een warenhuis.)

Snipper
de ajuin en haal de knoflookteentjes door de knoflookpers.

Ontvel
de tomaten en hak ze fijn.

Vermeng
alle ingrediënten en breng op smaak met zout en peper.

Laat de
saus minimum een kwartier rusten in de koelkast.

Tip: een gedeelte van deze saus kan u ook gebruiken als
dipsausje bij de tortillachips.

Ziezo,
alle ingrediënten liggen netjes geschikt op een bord.

Nu nog de Fajitas klaarmaken!

Pas op:
van nu af aan is snel werken de boodschap!

Snijd
een ajuin in ringen, evenals een groene en rode paprika.

Haal de
kip en het rundvlees uit de marinade.

Neem
een braadpan en verhit 3 eetlepels olijfolie of reuzel. Bak snel eerst de
kippenreepjes en schep ze om en om tot ze bijna gaar zijn. Doe ze in een
voorverwarmde schotel. Schroei nadien zeer snel de rundreepjes dicht en voeg er
de kippenreepjes terug bij.

Neem
ondertussen een andere pan, verhit 2 lepels olijfolie en bak de ajuin – en
paprikaringen snel aan beide kanten. Ze moeten krokant zijn!

Vermeng
ze met het vlees, voeg peper, zout, paprika en komijnpoeder toe naar smaak en
schik alles terug op de voorverwarmde schotel. Versier met verse
korianderblaadjes.

Haal de
tortilla’s uit de microgolfoven, dek ze af en zet ze samen met de Fajitas en de
Fajitasgarnituur op tafel.

2) Tortilla’s

Ik raad u aan – om in de keuken
tijd te besparen – de tortilla’s van tarwemeel in de supermarkt aan te kopen.

Ik heb verschillende soorten
geprobeerd en vond ze goed van kwaliteit.

In de Carrefour kocht ik een ‘Kit
voor Fajitas’ bestaande uit tortilla’s, een sausje en een kruidenmix. De
tortilla’s waren goed van smaak maar veel te groot. Het sausje en de kruidenmix
heb ik niet gebruikt, ze doen afbreuk aan de authentieke smaak.

In de Colruyt vond ik een
interessante ‘Kit voor burritos’ waarin 6 tortilla’s zitten met de goede
afmetingen en ze zijn lekker. Voor vier personen zou u dus drie dozen ‘Kit voor
burritos’ moeten aanschaffen.

De tortilla’s zitten in een dun
plastic zakje. U moet het pakje, juist voor u aan tafel gaat, opwarmen in de
microgolfoven. Nadien haalt u ze uit de verpakking, legt ze op een voorverwarmd
bord en dekt ze af met een warme doek. Koude torillas worden immers bros en
breken gemakkelijk, terwijl het juist de bedoeling is dat u ze oprolt.

Hoe
Fajitas eten?

U neemt een tortilla op uw bord,
legt daarop een paar reepjes vlees of kip, nadien bedient u zich van het
garnituur: u voegt guacamole toe, evenals salsa fresca, zure room en kaas.

Houdt u van zeer pikant?. Dan kan
u op de ingrediënten wat tabasco of hot pepper sauce sprenkelen.

De zure room dient om de hete
smaak van de chilipepers te temperen.

Nadien rolt u de tortilla dicht
en eet die met de hand op. Misschien
wilt u beleefd zijn en de tortilla snijden met mes en vork. Doe dat niet, want
u gaat af als een gieter. Iedere fervente Fajitaskenner zal u met ongelovige
blik bekijken en inwendig uitlachen.

Bij dit overheerlijke gerecht kunt u witte rijst serveren. Mijn ervaring is echter dat iedereen liever een gevulde
tortilla meer eet dan rijst op zijn bord te scheppen.

Ook raad ik u aan na dit
hoofdgerecht een frisse salade met ijsbergsla, stukjes tomaat en ajuin aan te
bieden, samen met een lekkere, zelfgemaakte vinaigrettesaus.

Ik hoop dat dit zomerse gerecht
uit het warme zuiden u zal behagen en u zal doen vergeten dat, terwijl u
gezellig aan het eten bent, de regen kletterend tegen de ruiten slaat.

Smakelijk!