Kip met
kokosmelk: Cambodjaanse onvergetelijke keuken…

Cambodja: de Mekong meandert in dit
land, zorgt voor de vruchtbaarheid van de aarde terwijl mensen diezelfde aarde
verpest hebben met antipersoonsmijnen.

Siem Riep, Angkor Wat zijn getuigen
van een prachtig land, met een groot verleden, warm, exotisch en met een
heerlijke eetcultuur die ik persoonlijk beter vind dan de Thaise keuken waar de
gerechten maar al te vaak te sterk gekruid zijn.

Cambodjanen vinden temperaturen
onder de 20°C
koud en dan willen ze graag een stoofpotje eten. Dus stel ik een
lentestoofpotje voor aan mijn verkleumde voorjaarmedemens: het recept ‘Kip met
kokosmelk’.

Dit is een eenpansgerecht zoals onze
hutsepot of waterzooi.

Het is zeer belangrijk de volgorde
van bakken en koken, zoals hierna aangegeven, te respecteren.

Alle opgesomde ingrediënten zijn te
vinden in de meeste supermarkten.

Ingrediënten voor 2 personen:

·
bakolie (nooit olijfolie, ook geen maïsolie, wel bv.
arachideolie)

·
200 ml vlees-, vis- of groentebouillon

·
200 ml vissaus (Nuoc mam of Tuk Trey), klaargemaakt te kopen

·
1/2 ui

·
2 lookteentjes

·
een plantje citroengras

·
1 lepel tamarindepasta

·
suiker en zout

·
2 kippenbillen in 4 stukken gesneden

·
2 rode zoete aardappelen

·
1/2 rode paprika

·
1 uitgeperste citroen

·
een handvol sluimerwten

·
500 ml kokosmelk

·
een klein handvol gedroogde geparfumeerde champignons
(wolkenoortjes)

·
verse fijngehakte koriander

·
hete rode pepertjes (om het naar eigen smaak hartig te
maken)

Werkwijze:

De geparfumeerde champignons weken
in een bokaaltje water.

De kippendelen met peper en zout
bestrooien en opbakken in de olie.

Citroengras in fijne reepjes
snijden, evenals de look, ui, rode paprika.

De zoete aardappelen schillen en in
mooie schijfjes snijden.

De bouillon langzaam laten inkoken
met het citroengras en de vissaus; het mengsel nadien zeven.

In een wokpan de olie verhitten, de
gesneden ui, paprika en look opbakken.

Opgepast: dit moet zeer snel
gebeuren, de groenten moeten krokant blijven. Haal ze uit de pan, verhit de
olie opnieuw (eventueel giet men verse olie bij) en bak zeer kort de
sluimerwten op.

De kip in een stoofpot plaatsen en samen
met de gezeefde bouillon laten sudderen. Wanneer de kip bijna gaar is, er de
schijfjes zoete aardappel opleggen, het deksel op de pot doen en verder laten
sudderen.

De zoete aardappel moet beetgaar
zijn: als ze té gaar is, verandert ze in moes en dat is onsmakelijk.

Nadien mag de kip niet meer
sudderen: terwijl het geheel op een laag pitje warm gehouden wordt, de
kokosmelk toevoegen, evenals de geweekte geparfumeerde champignons en alle
opgebakken groenten.

Meng alles voorzichtig door elkaar
en breng het geheel op smaak met zout, suiker, tamarindepasta en citroensap.
Dien dit heet op in een mooie aarden kom en strooi er de verse fijngehakte
koriander over.

Hierbij serveert u een potje
versgehakte hete rode pepertjes, drijvend in olie, waarin ook flinterdunne partjes
citroen drijven evenals gebakken look. De pepertjes kan men ook pureren. Heeft
men geen pepertjes in huis, dan zijn tabasco of sambal oelek ook prima
smaakmakers.

Wie het gerecht erg hartig wil, kan
samen met de bouillon een scherp rood (gedroogd) pepertje laten meekoken of dat
fijn hakken en op het einde van het kookproces over heen strooien.

Soms vragen Westerlingen die op
restaurant ‘Chinees’ eten, een kommetje rijst bij dit gerecht: de Aziaten
vinden dit een gek idee omdat de rode zoete aardappel de rijst vervangt. Dus
raad ik u aan bij dit gerecht geen rijst te serveren, tenzij u besluit de kip
klaar te maken zonder zoete aardappelen.

Naast de opgesomde groenten kunt u
het gerecht ook verrijken door bv. lotusnoten te laten meekoken met de
bouillon. Tevens kunt u andere groenten gebruiken of toevoegen, zoals kleine
maïskolven, Aziatische kleine groene aubergines en verse partjes ananas als u
liever een zoet gerecht heeft.

De gedroogde geparfumeerde
champignons (wolkenoortjes) kunt u ook vervangen door stropaddenstoelen (enkel
in blik verkrijgbaar) of door shiitake. Zoete aardappel kunt u (in uiterste
nood) vervangen door Kaapse appelmootjes, maar de smaak zal toch anders zijn.
Andere en betere alternatieven zijn aardpeer, yam en taro.

Dit gerecht kan in een wip veranderd
worden naar één met een totaal andere smaak, door er hete currypasta en kurkuma
aan toe te voegen. Dan noemt men het ‘Kip met currysaus’, maar de basis is net
dezelfde. Er bestaan verschillende soorten curry, met elk een andere smaak. De currypasta’s
waarover sprake, zijn enkel te koop in Aziatische supermarkten. Ik raad u aan
nooit te kiezen voor de currypoeders in onze gangbare winkels, want meestal
zijn ze niet erg lekker of is de smaak van de curry anders dan wat Aziaten
gewend zijn te eten. U zou dan een minder ‘echt’ Aziatisch gerecht klaarmaken.

Een culturele noot: indien u van plan bent
naar Cambodja te reizen om Siem Riep en Angkor Wat te bezoeken: wacht niet te
lang. Dit cultureel patrimonium, beschermd door de UNESCO, dreigt teniet te
gaan door de Rode Khmers, de politieke instabiliteit en corruptie, door de alom
heersende armoede en niet in het minst door de Westerlingen die lokale diefjes
betalen om standbeelden te verminken en alles te stelen wat los en vast zit.