PHO: soep met rund en
rijstnoedels

Betoverende geuren uit
Tonkin

De meeste mensen gaan eens graag ‘Chinees’ eten
om de hoek. Ze kiezen dan bijvoorbeeld de heerlijke lenterolletjes,
garnalenbeignets, varkensvlees in karamelsaus of eend met ananas, zonder te
weten dat ze authentieke Vietnamese gerechten hebben besteld. Aan de naam van
het restaurant kan men meestal vermoeden uit welk land de zogenaamde ‘Chinees’
afkomstig is. Ook wanneer men binnen gaat en bruin gelakte, met parelmoer
ingelegde panelen aan de muur ziet hangen, weet men dat de uitbater van
Vietnamese oorsprong is.

Wanneer Pho (uit te spreken als een zeer korte
‘Feu’ waarbij de eu-klank dicht bij een korte ‘ui’ ligt) op de kaart staat,
moet u dit zeker uitproberen. U zult verrast staan door de fijne smaak.

Pho is een soep met rundvlees of kip en
rijstnoedels en een zeer populair en geliefd gerecht bij de Vietnamezen.

Zij eten Pho zowel als ontbijt, of als middag-
of avondeten, en zelfs ‘s nachts. Het is een uniek gerecht omdat het enerzijds
licht is en anderzijds de maag zo goed vult dat gedurende uren de honger is
gestild.

Iedere Vietnamees zal u steevast zeggen: als u
geen Pho hebt gegeten, bent u niet in Hanoi (letterlijk: aan de rivier)
geweest. Wij reizen niet naar Hanoi maar gaan culinair op reis in onze eigen
keuken!

Ingrediënten voor 4 personen:


2 l rundsbouillon. Ofwel maakt u die
rundsbouillon zelf door soepvlees en beenderen af te koken, ofwel gebruikt u 3
tot 4 geconcentreerde bouillonblokjes.


5 cm geschilde en zeer fijngehakte
gemberwortel


2
uien


2 in stukjes gesneden wortels


1
handvol sojascheuten


1 in vier parten gesneden citroen


5
keer een handvol in reepjes gesneden Chinese kool


3
lookteentjes

– 5
kruidnagels, 7 steranijszaadjes, 10 korianderkorrels. Zoniet koopt u een potje
gemalen ‘Epices Cinq Parfums’ van het merk Tien Shan (o.a. verkrijgbaar in
Carrefour). Neem hiervan een afgestreken soeplepel.


1
soeplepel citroensap en 2 soeplepels Nuoc Mam (vissaus)


1
soeplepel gehakte bieslook en 1 soeplepel gehakte lenteui


1
soeplepel gehakte verse korianderblaadjes

– 5 muntblaadjes per persoon en (indien mogelijk) 5 Vietnamese basilicumblaadjes


een
snuifje zout en wat peper


1
theelepel suiker


80
gr droge rijstnoedels


400
gr zeer mals rundsvlees, dat u in zeer fijne reepjes overlangs snijdt (dit lukt
het best nadat u het vlees een uurtje diepgevroren heeft)


hoisinsaus
(facultatief om de soep nog meer smaak te geven)

Tip: i.p.v. rundsvlees kunt u ook
kippenreepjes, lever, Vietnamese rundsballetjes, tofu enz. gebruiken. U kunt ook
verschillende soorten vlees en vis met elkaar combineren. Rijstnoedels kunt u
vervangen door eiernoedels.

Werkwijze:

Eén ajuin pellen, snijden en de reepjes bakken
in arachideolie. Eén lookteentje in stukjes snijden, bij de ajuin voegen en
meebakken.

De rundsbouillon aan de kook brengen, er de
kruidnagels, korianderkorrels en steranijszaadjes in strooien, ofwel de
soeplepel ‘Vijf Kruiden’. De gebakken ui en look erbij doen, evenals de in
stukken gesneden wortels en gember.

Ondertussen de rijstnoedels gedurende 10
minuten in warm water laten weken. Ze nadien in lichtgezouten kokend water
dompelen. Het aantal minuten op de verpakking nauwgezet opvolgen. De noedels
uit het kookwater halen en goed afspoelen onder heet water.

De rundsbouillon een uurtje laten koken, zeven
en opnieuw op het vuur zetten. Zorg ervoor dat de bouillon zeer heet blijft.
Kruiden naar smaak met Nuoc Mam, citroensap, zout, peper en suiker.

Ondertussen de andere ui pellen, in fijne
schijfjes snijden en bakken. Snijd de look in kleine stukjes die u bruin bakt
waardoor ze een bittere smaak krijgen.

Neem vier zeer grote en diepe soepborden, of
indien u die niet voorhanden hebt, vier slakommen.

Daarin legt u een vierde van de gekookte
noedels en een handvol Chinese kool. Daarop komen de dunne plakjes rauw rundsvlees,
de ajuin en knoflookteentjes. Nadien giet u de dampende rundsbouillon erover.

Over het geheel strooit u de gesnipperde
bieslook, lenteui en koriander.

De soep wordt opgediend met een lepel en
eetstokjes. Daarnaast serveert u op een schoteltje de sojascheuten, de partjes
uit te persen citroen, de munt, de basilicumblaadjes, de hoisinsaus en
(eventueel) een pikante saus. Iedereen kan er zich naar believen van bedienen
om naar eigen smaak de soep kruidiger en hartiger te maken.

Heerlijke aroma’s maken zich vrij. Deze soep
heeft één groot voordeel: ze is Vietnamees en u mag volgens de daar heersende
traditie luidop slurpen van genot!