Halloween is bij uitstek de tijd voor pompoen’streken‘.

Toch zou ik me niet laten verleiden enkel in die periode pompoen te eten op alle mogelijke wijzen. Mijn dochter Mulan is gek op pompoensoep en daarom geef ik u dit recept.

Ingrediënten voor 6 personen:

– 2 Japanse pompoentjes of 1 gewone (niet al te
grote) pompoen; de Japanse pompoen (zie afbeelding) is wél fijner van smaak en
overal verkrijgbaar (ik vond ze in de Colruyt)

– 3
liter kippenbouillon (van blokjes), ofwel zelf gemaakt
en getrokken van 1 soepkip

– voor vegetariërs:
de kippenbouillon vervangen door groentebouillon

– het wit van 3 kleine preien

– 2 wortels

– 1 grote aardappel

– room en een klein blokje Boursin (de versie look en
fijne kruiden)

– facultatief: 2 stengels lavasselder

– peper en zout

Tip: gebruik zeker geen ajuin in deze soep want het
verknalt de sublieme smaak van de pompoensoep!

Werkwijze:

Breng de bouillon aan de kook.

Schil ondertussen de pompoenen, snijd ze in grote
helften en haal de pitten er uit.

In pompoenen zitten de pitten vast in slijmerige
draden: schraap dat boeltje er uit.

Snijd de parten pompoen verder in veel kleinere stukken.

Schil de aardappel en de 2 wortels en snijd ze in
grote stukken.

Was het wit van de preien en de lavasstengels en
snijd ze in stukken.

Gooi alle groenten in de bouillon en laat gedurende
30 minuten koken; de beste controle is nagaan wanneer de wortels zacht zijn
geworden.

Laat de soep genoeg afkoelen vooraleer u alles mixt
of door de passe-vite (doorsteken) draait.

Proeven en desgewenst zout en peper aan toevoegen.

Indien de soep te dik is, er wat water bijvoegen en
opnieuw laten koken.

Serveren:

U neemt soepkommen of soepborden, legt daarin een
klein blokje boursin, schept er daarna de dampende pompoensoep over en druppelt
daarop een soeplepel room.

Overheerlijk…