Tatintaart

Omgekeerde gekaramelliseerde appeltaart uit Lamotte-Beuvron

Het Franse stadje Lamotte-Beuvron
ligt in het Solognegebied, ten zuiden van Orléans en de rivier de Loire.

In 1851 kocht Napoleon III er het Château de Saint Maurice waardoor een
mondain publiek alleen al omwille van de jacht de weg vond naar deze bosrijke
streek.

Jean Tatin
had daar een hotelletje en paste zich soepel aan de nieuwe klanten aan.

Na zijn dood in 1888 namen zijn twee dochters Stephanie
en Caroline het etablissement over.

Stephanie stond in voor de keuken. Haar krokante
taart met gekaramelliseerde appeltjes was wijd en zijd bekend. Op een dag
tijdens het toeristische jachtseizoen was Stephanie zo gehaast dat ze te laat
merkte dat ze haar appeltaart in omgekeerde volgorde had gemaakt. Ze had geen
tijd om een nieuwe taart te maken.

Dus legde ze gauw het deeg bovenop de appels en stak
de taart in de oven.

Toen die gaar was en uit de oven gehaald, draaide ze
de taart haastig om op een ander bord en serveerde deze warm aan de klant. De
beroemde Tatinappeltaart was
geboren.

Ingrediënten
voor 8 personen:


1 rol
gekochte kruimeldeeg of bladerdeeg (te vinden in elke supermarkt) tenzij u het
deeg liever zelf maakt


1 kilo appels, u kiest best één van de volgende
soorten: Boskoop, Golden, Melrose, Reinette


150 g boter


125 g griessuiker (met daarin een zakje
vanillesuiker)


een
snuifje kaneel


het
sap van een halve citroen


een
taartvorm van ongeveer 24 cm
diameter
ikzelf gebruik steeds een siliconentaartvorm want dat is handig en er is geen
aanbakprobleem

Werkwijze:

Verwarm de oven
voor op 200°.

Haal het
kruimeldeeg of bladerdeeg uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Schil alle
appels. Snijd de helft van de appels in 6 parten. De andere helft in 8 of 10
stukken.

Neem een grote
pan en laat daarin de boter op een zacht vuurtje smelten.

Bak de stukjes
appels gedurende 10 minuten terwijl u ze regelmatig omdraait met een houten
spatel, zonder de appelstukjes stuk te maken.

Nadien strooit u
er de suiker over, evenals het snuifje kaneel en het citroensap.

Onmiddellijk
krijgt u een ‘bruisende’ reactie. Een paar minuutjes wachten terwijl u de
appelpartjes verder om en om draait en dan de kookplaat afzetten.

Giet de appels met
het karamelliserende sap op de taartvorm, en rangschik hen zoveel mogelijk met
de rug tegen de bodem. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk gaten zijn.

De appels zullen
namelijk nog vocht verliezen en krimpen tijdens het bakproces in de oven.

Leg het
kruimeldeeg of het bladerdeeg over de warme appels en duw de randen van het
deeg naar beneden, binnen in de deegvorm.

Zet de taartvorm
gedurende 45 minuten in de oven.

Haal nadien de
taart uit de oven en laat ze enkele minuten rusten op een plank.

Neem een grote
schaal die groter is dan de taartvorm, plaats die op de taart, neem de plank,
taart en schaal vast en draai alles snel om.

Uw persoonlijke
Tatintaart staat dampend voor u en uw gezin of genodigden klaar.

Wanneer u een
siliconenvorm gebruikte, wacht u beter tot de taart koud is alvorens u ze uit
de vorm haalt.

Serveer de taart lauwwarm,
door ze een paar seconden op te warmen in de microgolfoven.

Tip: – een beetje
opgeklopte room op de taart kan heerlijk zijn.

– een bolletje vanille-ijs doet
wonderen.