Vlaaien uit Baardegem

Als kind herinner ik me nog heel goed de lekkere sappige vlaaien bij mijn grootmoeder (vaderskant) op de boerderij in Baardegem. Ik legde ze als toespijs op mijn boterham. Ik was verzot op de kaneelsmaak; de zoete geur en de zachte structuur van de vlaaien die smolt op mijn tong.

Vlaaien bakte men vroeger enkel voor de feesten en ook wanneer het kermis was. Iedereen had zijn eigen recept. Mijn grootvader uit Gent (moederskant) had bijvoorbeeld een gans ander recept waarbij hij veel geconfijt fruit en sinaasappelschillen gebruikte. Als kind vond ik dit doodgewoon walgelijk en ik at slechts een heel klein stukje van zijn feestelijk bereide vlaai en steeds met lange tanden omdat ik de smaak niet lustte.

In Limburg betekent het woord ‘vlaai’ gewoon een fruittaart.

Ik geef hier het recept zoals mijn grootmoeder het minstens 50 jaar geleden dicteerde en zij het zelf maakte op feestdagen.

Benodigdheden:

– 1 liter melk

– 250 gram broodsuiker (klontjes suiker)

– 2 à 3 eieren

– 5 mastellen, liefst met kaneelsmaak of 5 macarons of 5 beschuiten

– 200 gram peperkoek

– 1 tas heet water

– 4 eetlepels bloem of maïzena

– 25 gram succade (kruiden)

– 1 koffielepel kaneelpoeder

– 1 koffielepel foelie

– 1 snuifj zout

– 2 à 3 eieren

– 2 à 3 eetlepels kandijsiroop

– een vuurvaste schotel om het mengsel in te gieten

– een nootje boter

Bereiding:

– verwarm de over voor op 200 ° C

– breng de melk aan de kook samen met de suiker en macarons

– laat de peperkoek weken in de tas heet water

– klop de eieren goed op met een mixer

– bind de kokende melk met de bloem of maïzena

– laat het mengsel doorkoken tot het een dikke pap wordt

– van het vuur halen en een beetje laten afkoelen

– alle andere ingrediënten er doorheen mengen
de kleur zal afhangen van de hoeveelheid kandijsiroop die u gebruikt

– de vuurvaste schotel beboteren

– het mengsel in de vuurvaste schotel gieten en in de voorverwarmde oven plaatsen

– gedurende 45 minuten laten bakken in de oven, nadien de oven uitzetten en nog 15 minuten in de oven laten

– de vlaaien uit de oven halen en laten afkoelen

U kunt de vlaaien zowel eten als tussendoortje als in plakjes gesneden toespijs tussen de sneden beboterde boterham.

Smakelijk!

Weetjes:

Kaneel: afkomstig van een tropische boom (Cinnamomum cassia) die wordt gekweekt voor de binnenbast die regelmatig wordt afgepeld, gedroogd en nadien wordt verkocht

Foelie: afkomstig van de nootmuskaatboom. De nootmuskaatnoten zitten in een notendop en daaromheen zitten zaadrokken. Deze worden geplet, gedroogd en vermalen en verkocht als foelie.